Training ‘Playing the Game: Maatschappelijk Innoveren’

Waarom verlopen fusiebesprekingen de ene keer soepel en de andere keer stroef? Moet je een nieuwe markt betreden als de concurrent zijn prijs verlaagt of kun je beter afwachten? Een partnerschap vereist vertrouwen, maar hoe werkt dat precies? Hoe transformeer je een win-lose- naar een win-winsituatie?

 

De antwoorden op bovenstaande vragen hangen sterk samen met het bepalen van een juiste strategie. Het is nu mogelijk om aan je strategie te werken aan de hand van de zogeheten "speltheorie" met andere spelers in een uitdagende omgeving. De speltheorie bestudeert de onderliggende logica van onderhandelen, belangenconflicten en samenwerking. Ze wordt gebruikt op tal van gebieden: voor een bedrijf om een strategie te ontwikkelen in een concurrerende markt, in de politiek om internationale relaties te versterken en zelfs in de biologie om de verspreiding van soorten te begrijpen. 

Traditioneel wordt deze speltheorie onderwezen op veel top MBA-opleidingen, maar is nu ook met een opmars bezig in de non-profit wereld. De theorie biedt zowel de tools om concurrenten te slim af te zijn als om een productieve samenwerking op te zetten. In ‘Playing the game - Maatschappelijk innoveren’ trainen we hoe we deze tools in kunnen zetten in de werkomgeving. Dit doen we aan de hand van 4 onderdelen:

  • Integrale Wijkteams   Voorbeeldcasuïstiek van transformatie(s) en nieuwe samenwerkingsverbanden in het sociale domein. Centrale ideeën vormen de grondstof voor de rest van de training. 
     
  • Game Theory   Interactieve workshop met daarin de highlights uit de recente wetenschappelijke literatuur op een overzichtelijke en bruikbare wijze samengevat. Hoe dit in de praktijk allemaal werkt, moet je ook ervaren: door typische situaties zelf te spelen en door dilemma’s uit de eigen praktijk te analyseren met het instrumentarium van de speltheorie.
     
  • Intermezzo: Kunst van de Beweging   Sommige concepten kun je zelfs aan den lijve ondervinden, namelijk door te bewegen. Eenvoudige oefeningen die gaan over vertrouwen, stabiliteit, souplesse en energie (facultatief). 
     
  • Serious Game   Een uitgebreide game waar vanuit je eigen werkpraktijk de relatie wordt gelegd met de speltheorie. Hierdoor krijg je meer (be)grip en inzicht in het werk tijdens een verander- of transformatieproces. Via deze game wordt duidelijk hoe je dit in de praktijk brengt. 

Programma

09.45 – 10.00     Welkom en kennismaking
10.00 – 10.30     Maatschappelijke Business Case Participe
10.30 – 12.00     Interactieve workshop Game Theory
12.00 – 13.00     Lunch
13.15 – 14.00     Intermezzo: De kunst van de beweging (facultatief)
14.00 – 16.30     Serious Game in combinatie met de eigen praktijk
16.30 – 17.00     Wrap up & borrel

Trainers
De training wordt verzorgd door:
•    Dr. Jelle de Boer, filosoof aan de Technische Universiteit Delft en doet onderzoek
     naar hoe sociale normen werken. 

•    Willem Draaisma, bestuurder van welzijn- en zorgorganisatie Participe.
 

Algemene Informatie

Wanneer: vrijdag 3 november 2017
Waar:        Wijkcentrum Kerk en Zanen
Adres:       De Oude wereld 57, 2408 NV Alphen
Kosten:     € 395,- p,p, (btw-vrij) of 
                   € 995,- voor max. 3 personen 
                  (btw-vrij)            

Doelgroep
De training richt zich op het management van zorg & welzijn en gemeenten. Naast individuele deelname, bieden wij de mogelijkheid om met een afvaardiging van uw organisatie deel te nemen, zodat u direct uw eigen casuïstiek kunt toepassen in de training (maximaal drie personen).

Meer weten over de training? Dan kunt u telefonisch of per mail contact opnemen met Willem Draaisma.

Inschrijven

U kunt zich inschrijven via onze website http://www.qacademy.nl of een mail sturen naar informatie@qacademy.nl onder vermelding van: Training “Playing the Game – Maatschappelijk Innoveren”.

Download hier het productblad